Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ένα μύθο θα σας πω…

«Τ’ αρχαία χρόνια ένα ζευγάρι με πολλά χρόνια στη πλάτη ζούσε σ’ ένα φτωχικό σπιτάκι, στη Φρυγία - στη σημερινή βορειοδυτική Μικρά Ασία.  Φιλήμων και Βαυκίς τα ονόματά τους. Πάντα καλοσυνάτοι και φιλόξενοι κι οι δυο, βοηθούσαν όποιους είχανε ανάγκη, ενώ οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ήταν εγωιστές και αφιλόξενοι.
     Μια μέρα ο Δίας αποφάσισε ν’ ακούσει από κοντά τι σκέφτονται γι’ αυτόν κάτω στη γη. Μεταμορφώθηκε λοιπόν σε οδοιπόρο, πήρε μαζί και τον Ερμή κι άρχισε να γυρίζει πόλεις και χωριά για να το μάθει.
     Περπατώντας σ’ όλη τη Φρυγία, μόνο εχθρότητα και αδιαφορία συναντούσαν, ώσπου χτύπησαν την θύρα του ηλικιωμένου ζευγαριού. Ο Φιλήμων κι η Βαυκίς τούς άνοιξαν με προθυμία. Τους φιλοξένησαν προσφέροντάς τους το περισσότερο από το λιγοστό κρασί και φαγητό που είχαν και στρώνοντάς τους για να κοιμηθούν στο πιο καλό δωμάτιο του φτωχικού τους.
     Κατάπληκτοι απ’ τη φιλοξενία αυτή, οι δυο θεοί πήρανε την πραγματική τους τη μορφή κι ο Δίας είπε στο ζευγάρι πως θα πραγματοποιούσε ευθύς την πιο μεγάλη του επιθυμία, όποια κι αν ήταν. Ο Φιλήμων κι η Βαυκίς το μόνο που του ζήτησαν ήταν να ζήσουνε μαζί κι αγαπημένοι όσα χρόνια τους απόμεναν και να κλείσουνε τα μάτια τους την ίδια μέρα. Τότε ο Δίας έκανε το σπίτι τους ναό, τους όρισε ιερείς και, όταν ήρθε η ώρα να φύγουν από τη ζωή, τον Φιλήμονα τον μεταμόρφωσε σε δρυ και τη Βαυκίδα σε φιλύρα - που πιο συχνά τη λέμε φλαμουριά - για να μπορούν να σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους λόγια αγάπης με το θρόϊσμα των φύλλων τους.
 “Τούτο το μύθο θύμισα λοιπόν στους φίλους μου, αντί για άλλη ευχή και δώρο” συνέχισε ο παππούς, “όταν μου είπανε πως έχουν λόγο που θέλουν να μας κάνουν το τραπέζι – νιώθω λίγο σαν τον Δία, βλέπεις, που με φιλοξενούν εδώ με τόση καλοσύνη! Σαν χτες είχανε παντρευτεί…”
Απόσπασμα από το βιβλίο Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας (Πατάκης 2012)
http://www.i-read.i-teen.gr/book/sti-skia-tis-prasinis-basilissas
http://www.loty.gr/mythistorima_analyt_18.htm
 http://lotypetrovits.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012-9.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012_05_01_archive.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012_09_01_archive.html